Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy wykaz 14 produktów, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny – substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
Numery alergenów :
1 - Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, owies, orkisz, kamut)
2 - Białka mleka krowiego
3 - Jaja i produkty pochodne
4 - Ryby i produkty pochodne
5 - Skorupiaki
6 - Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy brazylijskie)
7 - Orzechy ziemne (arachidowe)
8 - Soja
9 - Sezam
10 - Dwutlenek siarki i siarczyny
11 - Gorczyca
12 - Łubin
13 - Seler
14 - Mięczaki
" Uczymy się dla życia,
nie dla szkoły"
81-257 Gdynia
Ściegiennego 8