Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Oznaczenie alergenów

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy wykaz 14 produktów, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

 

Alergeny – substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

Numery alergenów :

1 -  Zboża zawierające gluten(pszenica, żyto, owies, orkisz, kamut)

2 -  Białka mleka krowiego

3 -  Jaja i produkty pochodne

4 -  Ryby i produkty pochodne

5 -  Skorupiaki

6 -  Orzechy(migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pistacjowe, orzechy brazylijskie)

7 -  Orzechy ziemne (arachidowe)

8 - Soja

9 -  Sezam

10 -  Dwutlenek siarki i siarczyny

11 -  Gorczyca

12 -  Łubin

13 - Seler

14 -  Mięczaki

 

 

Data dodania: 2018-03-22 10:18:12
Data edycji: 2018-05-25 15:17:48
Ilość wyświetleń: 203

Nasi Partnerzy

Motto
naszej
szkoły

" Uczymy się dla życia,

nie dla szkoły"

Seneka Młodszy
Bądź z nami
aktualności i informacje
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button