DATA | DZIEŃ TYGODNIA | POTRAWA | SKŁADNIKI |
16.12 | PONIEDZIAŁEK | ZUPA FASOLOWA NA WĘDZONCE 250 G | woda 42 %, ziemniaki 30 %, fasola 10 %,żeberka 5%, Marchew 6% ,Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I POLEWĄ JOGUTOWĄ 200 G | makaron świderki 50% [maka z pszenicy Durum], truskawka mrożona 28% , jogurt naturalny 20% [mleko, żywe kultury bakterii], cukier 2% | ||
PORCJA POMARAŃCZY | |||
HERBATA MIĘTOWA 150 ml | woda 98 %, mięta 2% | ||
17.12 | WTOREK | ZUPA ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE 250 G | woda 40 %, ziemniaki 30%, żurek zakwas 10 %, biała kiełbasa 5%, Marchew 6%, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%,śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, majeranek, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 150 G | łopatka wieprzowa 66%, koncentrat pomidorowy 8%, cebula 6%, pomidory, jajko kurze 6%, mąka (pszenica) 3%, śmietana ( z mleka) 3%, przyprawy | ||
KASZA PĘCZAK 150 G | kasza pęczak 100% | ||
SAŁATA LODOWA W ZIOŁACH 70 G | sałata 99%, zioła 1% | ||
PORCJA JABŁKA | |||
WODA Z CYTRYNĄ I MIODEM 150 ml | |||
18.12 | ŚRODA | ZUPA ZIEMNIACZANA NA MIĘSIE 250 G | woda 42 %, ziemniaki 40 %, mięso z kurczaka bez skóry 5%, marchew 6%, por 1%, cebula 1 %, seler korzeniowy 1%, seler naciowy 1%, pietruszka korzeń 2%, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
KOTLET DEVOLAY 120 G | filet z piersi kurczaka 64%, masło 18%,, jajko kurze 8%, bułka tarta (mąka pszenna)10%, przyprawy | ||
ZIEMNIAKI GOTOWANE Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 150 G | ziemniaki 99%, zielona pietruszka 1% | ||
MARCHEW Z GROSZKIEM 70 G | marchew 60%, groszek 40% | ||
PORCJA BANANA | |||
KOMPOT OWOCOWY 150 ml | woda 80%, owoce mrożone 10% [śliwki bez pestek, wiśnie bez pestek, truskawki, czerwone porzeczki] | ||
19.12 | CZWARTEK | ZUPA RYŻOWA NA MIĘSIE 250 G | woda 79 %, mięso z kurczaka bez skóry 6%, Marchew 6%,Ryż biały 2%, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
FILET Z DORSZA PO GRECKU 200 G | dorsz 50%, pomidory 24%, marchew 15%, pietruszka korzeń 3%, seler 3%, por 3%,olej rzepakowy 2%, przyprawy | ||
ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 150 G | ziemniaki 99%, zielona pietruszka 1% | ||
PORCJA RUKOLI | |||
WODA Z POMARAŃCZĄ 150 ml | woda 97 %, pomarańcze 3%, | ||
20.12 | PIĄTEK | ZUPA BARSZCZ CZERWONY NA MIĘSIE 250 ml | woda 30 %, ziemniaki 30 %, buraki 20%,łopatka b/k 5%, Marchew 6%, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 250 G | mąka 50%, jajka 3%, farsz z kapusty kiszonej i pieczarek 47%, przyprawy | ||
PORCJA MANDARYNKI | |||
HERBATA MIĘTOWA 150 ml | woda 98 %, mięta 2% |
" Uczymy się dla życia,
nie dla szkoły"
81-257 Gdynia
Ściegiennego 8