DATA | DZIEŃ TYGODNIA | POTRAWA | SKŁADNIKI |
02.06 | PONIEDZIAŁEK | ZUPA Z SOCZEWICY NA WĘDZONCE 250 G | woda 42 %, ziemniaki 30 %, soczewica 10 %, żeberka 5%, marchew 6% , por 2%, seler korzeniowy 1%, seler naciowy 1%, pietruszka korzeń 2%, cebula, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
MAKARON Z TWAROGIEM I POLEWĄ JOGURTOWĄ 200G | makaron kokardka 53% [maka z pszenicy Durum], twaróg półtłusty 25% [mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych], jogurt naturalny 20% [mleko, żywe kultury bakterii], cukier 2% | ||
PORCJA TRUSKAWEK | |||
HERBATA MIĘTOWA 150 ml | woda 98 %, mięta 2% | ||
03.06 | WTOREK | ZUPA KAPUŚNIAK NA MIĘSIE 250 G | woda 42 %, ziemniaki 30 %, kapusta 20%, żeberka 5%, Marchew 6%, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, majeranek, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
FILET Z PIERSI KURCZKA PO PARYSKU 100G | filet z piersi kurczaka 90%, mąka [pszenna] 12%, olej rzepakowy, jajko kurze 8%, przyprawy | ||
ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 150 G | ziemniaki 99%, zielona pietruszka 1% | ||
MIZERIA 80 G | ogórek świeży 64 %, Śmietana 18% (z mleka) 35%, cukier 1%, | ||
KOMPOT OWOCOWY 150 ml | woda 80%, owoce mrożone 10% [śliwki bez pestek, wiśnie bez pestek, truskawki, czerwone porzeczki] | ||
04.06 | ŚRODA | ZUPA RYŻANKA NA MIĘSIE 250 G | woda 79 %, mięso z kurczaka bez skóry 6%, Marchew 6%,Ryż biały 2%, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
ŁOSOŚ Z PIECA 100G | łosoś 98%, przyprawy 2% | ||
ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 150 G | ziemniaki 99%, zielona pietruszka 1% | ||
SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ 80 G | kapusta czerwona 60%, jabłka 30%, cebula 6%, olej 4%, przyprawy | ||
PORCJA JABŁKA | |||
WODA Z CYTRYNĄ I MIODEM 150 ml | woda 97 %, cytryna 2%, miód 1% | ||
05.06 | CZWARTEK | KOPERKOWA 250 ml | woda 39 %, ziemniaki 30 %, koperek 10 %, mięso z kurczaka bez skóry 6%, marchew 6%, por 1%, cebula 1%, seler korzeniowy 1%, seler naciowy 1%, pietruszka korzeń 2%, śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony,lubczyk. |
GULASZ WIEPRZOWY 140 G | łopatka wieprzowa 85%, cebula 10%, maka pszenna3%, olej rzepakowy 2%, przyprawy | ||
KASZA GRYCZANA 150 G | kasza gryczana 100% | ||
SURÓWKA Z BURACZKÓW 80 G | Buraki 98%, olej rzepakowy 2%, przyprawy | ||
HERBATA MIĘTOWA 150 ml | woda 98 %, mięta 2% | ||
06.06 | PIĄTEK | BROKUŁOWA 250 ml | woda 39 %, ziemniaki 30 %, brokuł 10 %, mięso z kurczaka bez skóry 6%, Marchew 6%, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
PIEROGI RUSKIE Z CEBULKĄ I MASŁEM 250 G | pierogi 71% [maka pszenna, twaróg naturalny 14,8 %: mleko, bakterie fermentacji mlekowej; ziemniaki, woda, twaróg półtłusty mielony 7,7 %: mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych, cebula, jajka przyprawy] | ||
PORCJA ARBUZA | |||
WODA 150 ml | woda 100 % |
" Uczymy się dla życia,
nie dla szkoły"
81-257 Gdynia
Ściegiennego 8