DATA | DZIEŃ TYGODNIA | POTRAWA | SKŁADNIKI |
08.09 | PONIEDZIAŁEK | ZUPA BARSZCZ CZERWONY NA MIĘSIE 250 ml | woda 30 %, ziemniaki 30 %, buraki 20%,żeberka 5%, Marchew 6%, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
MAKARON Z TWAROGIEM I POLEWĄ JOGURTOWĄ 200G | makaron kokardka 53% [maka z pszenicy Durum], twaróg półtłusty 25% [mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych], jogurt naturalny 20% [mleko, żywe kultury bakterii], cukier 2% | ||
PORCJA BORÓWEK | |||
HERBATA MIĘTOWA 150 ml | woda 98 %, mięta 2% | ||
09.09 | WTOREK | ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM NA MIĘSIE 250 G | woda 39 %, ziemniaki 30 %, mięso z kurczaka bez skóry 6%, Marchew 6%, jajko kurze 6%, szczaw 3 %, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
LECZO Z KIEŁBASKĄ 200 G | kiełbasa starowiejska 40%[,cukinia 25%, papryka czerwona 7%,papryka zielona 7%, papryka żółta 7%,kukurydza 2%, pomidory świeże 7%, cebula 4%, olej 1%, przyprawy | ||
KASZA BULGUR 150 G | kasza bulgur (z pszenicy durum)100% | ||
PORCJA ARBUZA | |||
WODA Z CYTRYNĄ I MIODEM 150 ml | woda 97 %, cytryna 2%, miód 1% | ||
10.09 | ŚRODA | ROSÓŁ Z MAKARONEM 250 G | woda 76 %, mięso z kurczaka bez skóry 6%, Marchew 6%,Makaron gniazda 5% [mąka makaronowa z pszenicy durum, pasteryzowana masa jajowa 9,1% (odpowiada proporcji 2 jaj na 1 kg mąki), woda], Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
PIERŚI KURCZAKA PO PARYSKU 120 G | filet z piersi kurczaka 80%, olej rzepakowy, jajko kurze 8%, bułka tarta (mąka pszenna)12%, przyprawy | ||
ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 150 G | ziemniaki 99%, zielona pietruszka 1% | ||
FASOLKA SZPARAGOWA 80G | 100% fasolka | ||
KOMPOT ŚLIWKOWY 150 ml | woda 70%, śliwki świeże 30% | ||
11.09 | CZWARTEK | ZUPA KRUPNIK NA MIĘSIE 250 ml | woda 48 %, ziemniaki 30 %, mięso z kurczaka bez skóry g%, marchew 6%, kasza jęczmienna wiejska 4%,Por 2%, seler naciowy 2%, pietruszka korzeń 2%, seler korzeniowy 1%, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
PIECZEŃ Z INDYKA W ZIOŁACH 130 G | piersi indyka 92%, mąka pszenna 6%, zioła 2%, przyprawy | ||
RYŻ BRĄZOWY 150 G | ryż brązowy 100% | ||
SURÓWKA Z MARCHEWKI 80 G | marchew 95 %, olej rzepakowy 2,5%, sok z cytryny | ||
HERBATA MIĘTOWA 150 ml | woda 98 %, mięta 2% | ||
12.09 | PIĄTEK | OGÓRKOWA NA MIĘSIE 250 G | woda 37 %, ziemniaki 30 %, ogórek kwaszony 12%, mięso z kurczaka bez skóry 6%, marchew 6%, cebula 2%, seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
FILET Z DORSZA PO GRECKU 200 G | dorsz 50%, pomidory 24%, marchew 15%, pietruszka korzeń 3%, seler 3%, por 3%,olej rzepakowy 2%, przyprawy | ||
ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 150 G | ziemniaki 99%, zielona pietruszka 1% | ||
PORCJA RUKOLI | |||
WODA 150 ml | woda 100 % |
" Uczymy się dla życia,
nie dla szkoły"
81-257 Gdynia
Ściegiennego 8