DATA | DZIEŃ TYGODNIA | POTRAWA | SKŁADNIKI |
19.05 | PONIEDZIAŁEK | BARSZCZ UKRAIŃSKI 250 ml | woda 42 %, buraki 20%,ziemniaki 10 %, fasola 6 %, żeberka 5%, Marchew 6%, kapusta kiszona 4 %,Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
RYŻ Z JABŁKIEM I POLEWĄ JOGURTOWĄ 250 G | ryż biały 41%, jabłka 35%, jogurt naturalny [z mleka] 20%, cukier 4% | ||
HERBATA MIĘTOWA 150 ml | woda 98 %, mięta 2% | ||
20.05 | WTOREK | KRUPNIK 250 ml | woda 48 %, ziemniaki 30 %, mięso z kurczaka bez skóry g%, marchew 6%, kasza jęczmienna wiejska 4%,Por 2%, seler naciowy 2%, pietruszka korzeń 2%, seler korzeniowy 1%, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
UDKO PIECZONE 170 G | udko pieczone 170 g, przyprawy | ||
ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 150 G | ziemniaki 99%, zielona pietruszka 1% | ||
MARCHEWKA KAROTKA Z MASEŁKIEM70 G | marchew 100% | ||
PORCJA JABŁKA | |||
KOMPOT OWOCOWY 150 ml | woda 80%, owoce mrożone 10% [śliwki bez pestek, wiśnie bez pestek, truskawki, czerwone porzeczki] | ||
21.05 | ŚRODA | ZUPA ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASKĄ 250 G | woda 40 %, ziemniaki 30%, żurek zakwas 10 %, biała kiełbasa 5%, Marchew 6%, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%,śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, majeranek, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
MAKARON Z MIĘSEM, SOSEM POMIDOROWYM I SEREM 250 G | makaron spagetti 42% [Makaron gniazda 5 % [mąka makaronowa z pszenicy durum, pasteryzowana masa jajowa 9,1% (odpowiada proporcji 2 jaj na 1 kg mąki), łopatka wieprzowa 40%, pomidor 10%, koncentrat pomidorowy 3%, cebula 3%, żółty ser 2%, przyprawy | ||
PORCJA RUKOLI | |||
WODA Z CYTRYNĄ I MIODEM 150 ml | woda 97 %, cytryna 2%, miód 1% | ||
22.05 | CZWARTEK | ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM 250 G | woda 39 %, ziemniaki 30 %, mięso z kurczaka bez skóry 6%, Marchew 6%, jajko kurze 6%, szczaw 3 %, Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
PIEROGI Z MIĘSEM I CEBULKĄ 250G | mąka 50%, jajka 3%, przyprawy, mięso 47% | ||
PORCJA GRUSZKI | |||
HERBATA MIĘTOWA 150 ml | woda 98 %, mięta 2% | ||
23.05 | PIĄTEK | ZUPA MARCHWIANKA NA MIĘSIE 250 G | woda 35 %, ziemniaki 30 %, marchew 20 %, mięso z kurczaka bez skóry 6% Por 2%, Seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, śmietana (z mleka)12% tłuszczu 2%, koper ogrodowy, pietruszka liście, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony. |
ŁOSOŚ PIECZONY 100G | łosoś 98%, przyprawy 2% | ||
ZIEMNIAKI Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ 150 G | ziemniaki 99%, zielona pietruszka 1% | ||
SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ 80 G | kapusta czerwona 60%, jabłka 30%, cebula 6%, olej 4%, przyprawy | ||
WODA 150 ml | woda 100 % |
" Uczymy się dla życia,
nie dla szkoły"
81-257 Gdynia
Ściegiennego 8